Το Massaya στοχεύει να σας ταξιδέψει στα άδυτα της γνήσιας Αραβικής κουζίνας. Ολόφρεσκες, χρωματιστές σαλάτες και χειροποίητες αλοιφές, συνοδεύουν ιδανικά το κυρίως μενού, στο οποίο αποτυπώνεται όλη η κουλτούρα της Συριακής γαστρονομίας και είναι βέβαιο ότι θα εκπληρώσει κάθε γευστική απαίτηση. Φυσικά, δεν λείπουν οι καθημερινές διαφορετικές επιλογές σε πιάτα ημέρας, ενώ η μεγάλη ποικιλία από πρωτότυπα και χορταστικά ορεκτικά βάζουν την τελική πινελιά σε ένα μοναδικό ταξίδι των αισθήσεων σε εξωτικά μέρη

Κατηγορίες

Όλες Διάφορα Συνταγές Συμβουλές

H συνταγή της Χαρίσα

Jan 18, 2016

Η Χαρίσα είναι η πιο γνωστή αραβική σος από κόκκινες πιπεριές, τσίλι και διάφορα καρυκεύματα, που ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή και από χώρα σε χώρα. Αποτελεί το απόλυτο, καυτερό, συνοδευτικό είτε για τα αραβικά ορεκτικά, είτε για τα κρεατικά. Στους  λάτρεις μάλιστα των πρώτων, που αντέχουν το δυνατό κάψιμο της, μένει αξέχαστη από την πρώτη δοκιμή.

Έτσι και ένας φίλος της σελίδας μας στο Facebook που κάποτε την απολάμβανε  στο εξωτερικό. Βλέποντας μια σχετική ανάρτησή μας , αναπόλησε τη γεύση της και μας ζήτησε τη συνταγή. Η Μάριαμ λοιπόν τη μοιράζετε, όχι μόνο μαζί του, αλλά και με όλους τους θαμώνες αλλά και ιντερνετικούς φίλους της μεγάλης οικογένειας του Massaya.

Υλικά:

  • 2-2,5 κιλά πιπεριές φλωρίνης με όσο περισσότερο «ψωμί» γίνεται
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας αλάτι
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας τσίλι (ρυθμίζετε ανάλογα με το πόσο καυτερή τη θέλετε)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν (ρυθμίζετε ανάλογα με το πόσο καυτερή τη θέλετε)
  • 1 κοφτό κουτάλι της σούπας πιπέρι λευκό
  • 1 κοφτό κουτάλι της σούπας πιπέρι μαύρο
  • 1 πρέζα ζάχαρη

 

Βήματα:

  1. Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια και τις εσωτερικές ίνες
  2. Βράζουμε τις πιπεριές σε κατσαρόλα με νερό σε βαθμό τέτοιο ώστε να ξεκολλάει σχετικά εύκολα η φλούδα. Προσοχή (!) μην παραβράσουν και λιώσουν.
  3. Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές με τη χρήση ενός μικρού μαχαιριού. Να γνωρίζετε ότι τα χέρια σας θα αποκτήσουν ένα κόκκινο χρώμα. Θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσουμε ένα παλιό τραπεζομάντιλο για να στρώσετε από κάτω όταν ξεφλουδίζετε γιατί οι λεκέδες βγαίνουν δύσκολα.
  4. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τις ξεφλουδισμένες πιπεριές μέχρι να αποκτήσουν μία κρεμώδη υφή
  5. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις πολτοποιημένες πιπεριές σε κατσαρόλα, όπως και όλα τα μπαχαρικά μαζί με το ελαιόλαδο. Βράζουμε σε πολύ σιγανή φωτιά, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει στον πάτο, μέχρι να χυλώσει. Προσοχή (!), όταν βράζουν οι πιπεριές πιτσιλάνε σε πολύ μεγάλη απόσταση και λεκιάζουν.
  6. Δοκιμάζουμε λίγο πριν ετοιμαστεί προσθέτοντας ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, αλλά και το πόσο δυνατά είναι τα μπαχαρικά που έχουμε αγοράσει, τσίλι ή πιπέρι καγιέν.
  7. Κατεβάζουμε από τη φωτιά τοποθετούμε σε βάζα και αφού κρυώσουν κλείνουμε και τα συντηρούμε στο ψυγείο

Η παραπάνω συνταγή θα μας δώσει περίπου δύο μεγάλα βάζα, του λίτρου, ανάλογα με το πόσο καλές είναι οι πιπεριές που θα βρείτε.

Καλή επιτυχία και καλές καυτερές βουτιές στην χαρίσα σας.