Σχετικά

Το Massaya είναι η επιλογή που έλειπε από τη Θεσσαλονίκη και φιλοδοξεί να σας μυήσει στη γοητεία της γνήσιας Αραβικής κουζίνας, απολαμβάνοντας εμπνευσμένες γεύσεις σε ένα χώρο κυριευμένο από την αύρα της Μέσης Ανατολής. Παραδοσιακές συνταγές από την Ανατολική Μεσόγειο, στον πεζόδρομο της Χειμάρας, στην Μπότσαρη. Τι δε θα βρείτε στο Massaya; Την ενοχλητική βαβούρα της πόλης, καθώς ο πεζόδρομος μπροστά από τις πύλες του θα σας προϊδεάσει για μια γευστική διαδρομή στα βάθη της Συρίας, όπου κυριαρχούν η ηρεμία, η απαλή μουσική και οι έντονες γεύσεις.

Πίσω από κάθε γεύση που θα βρείτε στο Massaya κρύβεται η Μάριαμ. Το μεράκι και το πάθος της για τη μαγειρική, αποτελούν τα κατάλληλα εχέγγυα για να προσφέρουν ένα μαγευτικό αποτέλεσμα στους λάτρεις του καλού φαγητού. Με σπουδές στις θετικές επιστήμες μπορεί να λύσει την κάθε δυνατή εξίσωση μεταξύ των υλικών και των γεύσεων, δημιουργώντας το ιδανικό μενού… με μαθηματική ακρίβεια. «Ευθύνη» σε αυτό έχουν και τα πρώτης ποιότητας υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα του Massaya.

Υπεύθυνος για αυτά είναι ο σύζυγος της Μάριαμ, Γιάννης. Ικανός να γυρίσει όλη την Ελλάδα για να βρει τις καλύτερες πρώτες ύλες για το Massaya. Και όχι μόνο την Ελλάδα, καθώς το πλιγούρι, το φρίκε, το αράκ και άλλα πολλά έρχονται κατευθείαν από τη Μέση Ανατολή. Αφού το πετύχει, θα σε περιμένει στην πόρτα για να σε καλωσορίσει και να σε κάνει να αισθανθείς σαν το σπίτι σου. Ο Γιάννης είναι αυτός που θα σου μιλήσει για τα πιάτα ημέρας αλλά και τα παραδοσιακά εδέσματα της συριακής κουζίνας. Προσοχή! Οι περιγραφές του είναι τόσο γλαφυρές που θα θέλεις να τα παραγγείλεις όλα!

Φταίει γι αυτό και ο Φαγιάτ, ο μπαμπάς της Μάριαμ που εγγυάται, μέσα από την κουζίνα, πως ότι δοκιμάσεις θα το λατρέψεις. Πριν βρεθεί το 1970 στην Ελλάδα, εργαζόταν επί σειρά ετών σε εστιατόριο της Συρίας, τόπο καταγωγής του, γεγονός που τον κάνει τον καλύτερο γνώστη της τοπικής κουζίνας.

Αν κάποιος συναγωνίζεται τις γνώσεις και εμπειρίες του Φαγιάτ, αυτός είναι ο Γιασσάν. Μάγειρας στο θρυλικό Palmyra, το εστιατόριο που μετέφερε πρώτο τη Ανατολίτικη Κουζίνα στη Θεσσαλονίκη, η οποία με τη σειρά της… τη λάτρεψε!. Δάσκαλος της Μάριαμ, ο άνθρωπος που αντιλήφθηκε άμεσα το πάθος της και το μετέτρεψε σε δημιουργικότητα.

Τίποτα από αυτά βέβαια δεν ήταν τυχαίο. Οι ρίζες του Massaya μπορούν να τοποθετηθούν στο 1949, όταν ο Χαλίλ, παππούς της Μάριαμ, ξεκίνησε τη λειτουργία ενός υπερσύγχρονου για την περιοχή εστιατορίου 600 θέσεων στην πόλη Μπλουντάν. Εκεί μαγείρεψε για πρώτη φορά ο Γιασάν, εκεί έμαθε την τέχνη της κουζίνας ο Φαγιάτ και τη μετέφερε στη Μάριαμ. Εκεί θέλει να ταξιδέψει κάποια στιγμή και ο Γιάννης. Όλοι μαζί πέρα από τα υπέροχα φαγητά, έχουν δημιουργήσει και μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα, τόσο από πλευράς διακόσμησης όσο και από άποψη μουσικής, που θα σε κάνει από την πρώτη στιγμή να νιώσεις πως η βραδιά σου στο Massaya θα είναι ξεχωριστή για όλες τις αισθήσεις σου!