About

Massaya is the choice that was missing from Thessaloniki and aspires to initiate you to the charm of the original Arabic cuisine, enjoying inspired flavors in a place dominated by the aura of the Middle East. Traditional recipes from the Eastern Mediterranean land, on the pedestrian Chimara Street in the Botsari Street area. What is not to be found in the Massaya Restaurant? The embarrassing hubbub of the busy city, as the pedestrian street passing in front of its gates will predispose you for a gourmet journey in the depths of Syria, where calmness, soft music and strong tastes prevail.   Behind every flavor you find in Massaya Mariam is hidden. Her love and passion for cooking are the appropriate guarantees to offer a magical effect to the lovers of good food. With studies in science, she can solve every possible equation between ingredients and flavors, creating the ideal menu ... with mathematical precision. Also "responsible” for that are the first quality ingredients that fill the kitchen of Massaya.   The ‘ingredient-executive’ is Mariam’s husband, Jannis. Capable of travelling all over Greece to find the best raw materials for Massaya. And not just Greece, as the bulgur, the frikeh, the arak and many others come directly from the Middle East. Once successful in the ingredient gathering, he will wait for you at the door to welcome you and make you feel like home. Jannis is the one who is going to present the dishes of the day and the other traditional preparations of the Syrian cuisine. But be warned! His descriptions of the dishes are so brilliant that you will want to order them all!   This is also Fayat’s, Mariam’s father, fault who guarantees from inside the kitchen that whatever you taste you will love it! Before arriving in Greece, in 1970, he worked for a number of years in a restaurant in Syria, his homeland, which makes him the best expert in the Syrian local cuisine. If there is someone competing with him in knowledge and experience is Yassan. A former chef at the legendary Palmyra, the restaurant that first brought the oriental cuisine in Thessaloniki, the people of which, in turn, loved it! A master chef that taught Mariam as the man who immediately saw her passion and turned it into creativity.   Nothing of all that of course was accidental. The roots of Massaya may be traced back in 1949 when Halil, the grandfather of Mariam, started operating a then state-of-the-art 600-seat restaurant in the city of Blountan. There Yassan cooked for the first time and, there, Fayat learned the art of the kitchen and then taught it to Mariam. That's where Jannis wants to travel at some point. All together, along with the wonderful food, they have also created a special atmosphere, both in terms of decoration and music, which will make you immediately feel at first that your night at Massaya will be a special one for all your senses!    

Πίσω από κάθε γεύση που θα βρείτε στο Massaya κρύβεται η Μάριαμ. Το μεράκι και το πάθος της για τη μαγειρική, αποτελούν τα κατάλληλα εχέγγυα για να προσφέρουν ένα μαγευτικό αποτέλεσμα στους λάτρεις του καλού φαγητού. Με σπουδές στις θετικές επιστήμες μπορεί να λύσει την κάθε δυνατή εξίσωση μεταξύ των υλικών και των γεύσεων, δημιουργώντας το ιδανικό μενού… με μαθηματική ακρίβεια. «Ευθύνη» σε αυτό έχουν και τα πρώτης ποιότητας υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα του Massaya.

Υπεύθυνος για αυτά είναι ο σύζυγος της Μάριαμ, Γιάννης. Ικανός να γυρίσει όλη την Ελλάδα για να βρει τις καλύτερες πρώτες ύλες για το Massaya. Και όχι μόνο την Ελλάδα, καθώς το πλιγούρι, το φρίκε, το αράκ και άλλα πολλά έρχονται κατευθείαν από τη Μέση Ανατολή. Αφού το πετύχει, θα σε περιμένει στην πόρτα για να σε καλωσορίσει και να σε κάνει να αισθανθείς σαν το σπίτι σου. Ο Γιάννης είναι αυτός που θα σου μιλήσει για τα πιάτα ημέρας αλλά και τα παραδοσιακά εδέσματα της συριακής κουζίνας. Προσοχή! Οι περιγραφές του είναι τόσο γλαφυρές που θα θέλεις να τα παραγγείλεις όλα!

Φταίει γι αυτό και ο Φαγιάντ, ο μπαμπάς της Μάριαμ που εγγυάται, μέσα από την κουζίνα, πως ότι δοκιμάσεις θα το λατρέψεις. Πριν βρεθεί το 1970 στην Ελλάδα, εργαζόταν επί σειρά ετών σε εστιατόριο της Συρίας, τόπο καταγωγής του, γεγονός που τον κάνει τον καλύτερο γνώστη της τοπικής κουζίνας.

Αν κάποιος συναγωνίζεται τις γνώσεις και εμπειρίες του Φαγιάντ, αυτός είναι ο Γασσάν. Μάγειρας στο θρυλικό Παλμύρα, το εστιατόριο που μετέφερε πρώτο τη Ανατολίτικη Κουζίνα στη Θεσσαλονίκη, η οποία με τη σειρά της… τη λάτρεψε! Δάσκαλος της Μάριαμ, ο άνθρωπος που αντιλήφθηκε άμεσα το πάθος της και το μετέτρεψε σε δημιουργικότητα.

Τίποτα από αυτά βέβαια δεν ήταν τυχαίο. Οι ρίζες του Massaya μπορούν να τοποθετηθούν στο 1949, όταν ο Χαλίλ, παππούς της Μάριαμ, ξεκίνησε τη λειτουργία ενός υπερσύγχρονου για την περιοχή εστιατορίου 600 θέσεων στην πόλη Μπλουντάν. Εκεί μαγείρεψε για πρώτη φορά ο Γασσάν, εκεί έμαθε την τέχνη της κουζίνας ο Φαγιάντ και τη μετέφερε στη Μάριαμ. Εκεί θέλει να ταξιδέψει κάποια στιγμή και ο Γιάννης. Όλοι μαζί πέρα από τα υπέροχα φαγητά, έχουν δημιουργήσει και μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα, τόσο από πλευράς διακόσμησης όσο και από άποψη μουσικής, που θα σε κάνει από την πρώτη στιγμή να νιώσεις πως η βραδιά σου στο Massaya θα είναι ξεχωριστή για όλες τις αισθήσεις σου!